Krakow

Krakow

KRAKOW er byen som i århundreder var Polens hovedstad, sete for konger, de lærde og kunstnere fra hele verden. Av kjente severdigheter i Krakow nevnes Renessanseslottet ved Wawel, den gotiske katedralen St. Maria samt tårnet, de historiske handelspaviljongene, den tidligere isolerte jødiske bydelen Kazimierz og ikke minst Nowa Huta distriktet.

Krakow har vært bebodd i 6000 år og omkring 800 e.Kr. utviklet byen seg til et handelssentrum på ruten mellom Russland og Vest-Europa. Fire hundre år senere, under kong Kasimir 2, ble byen hovedstad i det polske riket. Krakows gullalder varte i fem hundre år. Omslaget kom i 1596, da de polske kongene flyttet sin residens til Warszawa. Omtrent på samme tid ble byen rammet av pest og depresjon. Det var også på den tiden bl.a. svenskene dro ut og herjet og brente og la under seg land for å øke de tre kroners makt og innflytelse. Som en følge av alt dette ble Krakow liggende i en bakevje.

Bare i en kort periode oppnådde Krakow igjen å bli hovedstad. Det var i republikken Krakow som oppstod etter napoleonskrigene og varte frem til 1846 da Krakow ble innlemmet i Østerrike. Etter første verdenskrig ble Krakow og områdene omkring igjen en del av Polen. Ved begynnelsen av annen verdenskrig ble byen okkupert på nytt. På denne tiden var en stor andel av byens befolkning jøder og mange ble utryddet av nazistene. Den tyske entreprenøren Oscar Schindler, kjent fra filmen "Schindlers liste", kom til Krakow i 1939. Nazistenes konsentrasjonsleir Auschwitz ligger kun noen mil vest for Kraków ved byen Oswiecim.

13 km sørøst for Kraków ligger saltgruvene i Wieliczka, en av Europas mest spesielle severdigheter. I mer enn tusen år har man hentet opp salt fra gruvene under Wieliczka. Som besøkende får man kun tilgang til gruvens tre øverste nivåer, fra 64 til 135 meter under overflaten. De guidede turene tar ca. tre timer, ned lange trapper, gjennom ganger støttet opp av solid tømmer, til små og store haller hvor det svarte saltet er hogd ut. Noen av hallene er fylt opp av vann, andre er gjort om til små kapeller med Maria-skulpturer og andre kunstnerisk utformede figurer hogd ut av det svarte saltet. Turens høydepunkt er det underjordiske St. Kinga-kapellet, også kalt Saltkatedralen. I årene fra 1895 til 1927 ble 20 000 tonn salt hakket ut av berget for å skape den unike kirken, som er 54 meter lang, 17 meter bred og tolv meter under taket. Innvendig er lysekronene i taket, altertavlen og de mange veggrelieffene formet av salt.

Gjennom tidene har byen også virket som en magnet på kunstnere, malere, musikere og poeter. Slik har byen blitt en oase for dem som søker frihet, åpenhet, modernitet og kreativ inspirasjon. Kulturlivet er rikt, her kan man fordype seg i kunsten, besøke gallerier med både avantgarde og klassiske utstillinger, eller bare nyte en kaffe på en av de mange sjarmerende kaféene i Gamlebyen!

Absolutt alt har gått som planlagt og alle var så fornøyde. Tusen takk for all hjelp til å lage nok en flott tur.

Har du spørsmål eller ønsker å komme i kontakt med oss?

Kontakt oss