Gdansk

Gdansk

GDANSK, (Danzig), har alltid vært et viktig strategisk punkt ved den baltiske kysten. Trelast, korn & vin var de viktigste eksportprodukter fra byen. Rester fra denne tiden er bl.a. en gammel havnekran, som er blitt et yndet fotoobjekt og et symbol for byen.

Havnen og handel har gjort Gdansk til en av Polens rikeste byer, noe også det historiske sentrum viser. Dlugi Targ, (Kongeveien i Gdansk), er omkranset av vakre pastellfargede hus bygget i barokk og italiensk renessanse. Byens utsmykkede arsenalbygg minner mer om et slott en våpenmuseum. I rikfolkets hansahus fra den tiden, med sine typiske forhøyede inngangsterrasser, er det nå butikker som tilbyr flotte smykker av bl.a. rav. Ravproduksjonen og verftsindustrien har også spilt en viktig rolle for Gdansk og byens økonomi.

Byen opplevde også en dramatisk periode under 2. verdenskrig. I september 1939 traff tyske granater Gdansk. Byen ble sterkt skadet men ble senere gjenoppbygget med all sin tidligere stolthet. En annen historisk hendelse av internasjonal interesse og som satte Gdansk i fokus var verftstreikene, da fagforeningen Solidaritet i 1980 startet den store demokratibevegelsen i Øst-Europa.

Gdansk er i dag en moderne storby med mange nye bygninger og shoppinggallerier hvor hverdagen pulserer i høyt tempo. Det som skiller Gdansk fra alle andre polske byer befinner seg i bykjernen, nemlig den tyske hansastilen. I det historiske sentrum er det meget hyggelig å bare rusle rundt & slappe av. Det er her man treffer gjestfrie mennesker som byr på lokale matspesialiteter. Om du velger "golonka" eller mer avanserte retter, blir du garantert fornøyd! Til kaffe anbefales "gullvann", Goldwasser, som er den lokale likør. Denne likøren kan nok kjøpes i andre deler av Polen, men smaker best i Gdansk..!

Gdansk er livlig & herlig på varme sommerdager, veldig trivelig på våren eller tidlig høst, samt i førjulsperioden når alle julemarkedene åpner & byen får en eventyrlig adventstemning. Båttur til strandbyen Sopot eller til den moderne store havnebyen Gdynia. Middag i uformelle & koselige restauranter eller i mer sofistikerte lokaler, gjerne kombinert med konsert eller katedralbesøk. For å nevne noe av alt det spennende som kan oppleve i Gdansk!

Alle mine kunder er mer enn fornøyd, mye av dette skyldes garantert at alt gikk så smidig som det gjorde, og et godt arbeid var gjort på forhånd. Takk for ditt gode håndtverk i forbindelse med våre turer.

Har du spørsmål eller ønsker å komme i kontakt med oss?

Kontakt oss