Kypros

Kypros

KYPROS er en øystat i Middelhavet ca. 50 km. syd for Tyrkia. Øya har vært har vært bebodd av mennesker i rundt 10 000 år og de eldste spor etter bosetting finnes ved Kalavassos rundt 30 km. øst for Limassol. Mellom 1100 og 1000 f.Kr. var det betydelige folkevandringer i det østlige Middelhavet, hovedsakelig fra Achea, Pellopones og Kreta til Lilleasia og Kypros. Den gresktalende delen av befolkningen på Kypros regner seg selv som etterkommere av disse, og mener derfor å ha bodd på Kypros i 3000 år.

Siden den tyrkiske invasjonen av Nord-Kypros i 1974 har landet vært delt mellom nord og sør. En FN-kontrollert buffersone skiller den sørlige gresk-kypriotiske delen og den nordlige tyrkisk-kypriotiske delen av øya. I dag er Kypros først & fremst kjent som et meget populært feriested, og i løpet av de siste årene er øyen blitt helårs feriested også pga. sitt behagelige klima.

Eksempelvis PAPHOS, som ligger sydvest på Kypros, tilbyr flotte strender, attraksjoner og arkeologiske utgravninger som den Byzantinske borgen, vingudens Dionyssos' hus og Kongegravene for å nevne noen. Den lille pittoreske havnen med alle sine restauranter er et naturlig samlingsted for både lokale & tilreisende.

AFRODITE ble født ut fra havskummet like ved Paphos og var en av Olympens mektigste guddommer. Skjønnhetsgudinnen hadde oftest med seg de tre ternene sine, de tre "Kharitene", som var danserinner og gudinner for ynde og det pene. Afrodite eide et magisk belte som gjorde at den kvinne som bar dette ble helt uimotståelige. Til og med Zeus hadde hun makt over. Det var kun Athene, Artemis og Hestia, som alle hadde et sterkt ønske om kyskhet, hun ikke greide å påvirke.

Afrodite var gift med Hefaistos, den vanskapte håndtverksguden, men Afrodite kan nok ikke med rette omtales som den trofaste. Hun hadde mange eventyr både med guder og med mennesker. Hun hadde utallige barn og den som kanskje er mest kjent i forbindelse med henne er Eros. Han er resultatet av Afrodites eventyr med Ares. Eros var Afrodites følgesvenn, og han fløy rundt og skjøt de små pilene sine mot både den ene og den andre, og han skånte heller ikke sin mor. Tvert imot.

Pilspissene var enten av bly eller av gull, og den som fikk en blypil i hjertet fikk en ulykkelig kjærlighet, mens den som ble rammet av gullpilene ble lykkelige...

Tusen takk for en fantastisk tur, alt fungerte glimrende! Konferansedelen, middagene, guidene og all logistikk, ingenting kunne vært gjort annerledes.

Har du spørsmål eller ønsker å komme i kontakt med oss?

Kontakt oss